Vodič kroz Budimpeštu, 1 deo

vodič kroz budimpeštu

Danas vas vodim u prestonicu Mađarske, u prelepu Budimpeštu koju sam nedavno sa uživanjem posetila. Budimpešta je grad prepun impresivnih arhitektonskih zdanja, bogate istorije i jedinstvene, preukusne kuhinje.

Grad je (kao što mu samo ime govori) podeljen na dve različite polovine: Budim i Peštu. Budim je prekriven brdima zapadno od Dunava, dok se Pešta prostire na suprotnoj strani. Oba dela se lako obiđu pešice, tramvajem ili metroom.

Nekada je Budim bio tradicionalni dom kraljevskih porodica i još uvek ga karakteriše veliki zamak. Pešta je, s druge strane, bila komercijalno središte i dan danas je živahna zona grada prepuna butika, restorana, parkova i predivnih građevina.

Mađarska je zemlja sa istorijom i postoji mnogo spomenika i umetničkih dela u čast onima koji su izgubili živote tokom holokausta i pod nacističkim i sovjetskim režimom.

vodič kroz budimpeštu

Uživala sam u četvorodnevnom obilasku grada i degustiranju lokalnih specijaliteta: poput gulaša, pilećeg paprikaša, doboš torte… Posetila sam Žerbo poslastičarnicu, savršeno mestašce u pešačkoj zoni (Vaci ulici) za toplu čokoladu i čuvene žerbo kocke po kojima se i zove ova poznata poslastičarnica iz davne 1858. godine. Imala sam nameru da posetim i popularni New York kafe, najinstagramičniji kafe na celom svetu. Nažalost, bez rezervacije to je maltene nemoguća misija osim ukoliko baš imate puno slobodnog vremena pa možete čekati na ulaz više od sat vremena. Zato, sledeći put ću biti pametnija i na vreme ću napraviti rezervaciju.

Na suprotnoj strani reke Dunav nalazi se jedna od najlepših vladinih zgrada na svetu. Impresivni mađarski parlament, u svom gotičkom stilu, najveći je ikada izgrađen u zemlji.

Za posetu ovom lokalitetu, odabrala sam girly outfit čija je glavna zvezda vuneni džemperak. Ništa ne greje zimi tako fino poput vune. Još kada pletivo izgleda ovako šik, možete biti sigurni da ćete biti u trendu. Sa zadovoljstvom sam nosila ovaj džemperak u prelepoj tirkiznoj nijansi i sa motivom srca i to zahvaljujući sjajnom domaćem knitwear brendu @vohdesign. Na njihovoj stranici naći ćete mnoštvo handmade prelepih džempera, kardigana, haljina, čarapa… Verujem da ćete lako odabrati omiljeni unikatan komad za sebe.

Bazilika Sv. Stefana je najviša građevina u gradu sa kupolom visokom 96 metara i može da primi čak do 8.500 ljudi. Zanimljivo je da se zgrade u Budimpešti ne mogu graditi ako su više od bazilike. Bazilika poseduje osmatračnicu za epski panoramski pogled na Budimpeštu.

vodič kroz budimpeštu

zgrada parlamenta u budimpesti

vodič kroz budimpeštu

vodič kroz budimpeštu

vodič kroz budimpeštu

voh design knitwear

pleteni dzemper

OUTFIT INFO:

Woolen Sweater: Voh Design

Skirt: Mohito Fashion

Blouse: H&M

Boots: Perla

Tights: Calzedonia

Bag: DressLily

vodič kroz budimpeštu, tocak

tocak u budimpesti

new york kafe budimpesta

zerbo poslasticarnica

gerbeaud pasty shop

vodič kroz budimpeštu

vodič kroz budimpeštu

trendi zimski outfit

vodič kroz budimpeštu

OUTFIT INFO:

Sweater Dress with purse: Mohito Fashion

Coat: Stradivarius

Ankle Boots: De Mazzio

Tights: Anitex Socks

Sunglasses: Esprit

vaci ulica

fashion street budapest

vodič kroz budimpeštu

bazilika sv stefana u budimpesti

srpska crkva u budimpesti

vodič kroz budimpeštu

dobos torta

herendi porcelan

parisi udvar budapest

gastro vodič kroz budimpeštu

gastro vodič kroz budimpeštu

vodič kroz budimpeštu

Nezaobilazno mesto koje je svrstano na UNESCO LISTU svetske kulturne baštine, prepuno visokih skulptura jeste veličanstveni Trg heroja. Najlepše je do njega doći preko Andraši bulevara, koji je ukrašen predivnim zgradama svih ambasada sveta i radnjam luksuznih brendova. Na ovom trgu se nalaze dva muzeja: Muzej lepih umetnosti i Palata umetnosti. Na samom trgu je smešten Milenijumski spomenik visok 36 metara, sa sedam statua vođa plemena, osnivača Mađarske i sedam statua znamenitih mađarskih ličnosti. Na samom vrhu spomenika se nalazi kip Anđela Gabrijela, a u samom centu je spomenik Neznanom Junaku. Sa izgradnjom statua se počelo 1896. godine, a završene su posle 30-ak godina.

Iza trga se nalazi veliki park i zamak Vajdahunjad. Ovde se često organizuju koncerti, predstave i sl., a zimi je ovde prelepo klizalište. 

vodič kroz budimpeštu, trg heroja

vodič kroz budimpeštu, trg heroja

trg heroja u budimpesti
zamak Vajdahunjad

U narednom travel postu uživajte u drugom delu vodiča iz Budimpešte i prizorima sa najimpresivnijeg vidikovca u Budimpešti, a i šire.

A, ukoliko ste propustili putopise iz Istanbula, dostupni su na linkovima ispod:
Zima na Bosforu
Vodič kroz Istanbul / Poseta Sultanahmet okrugu
Vodič kroz Istanbul / Luksuzna zona Nišantasi
Istanbul, grad koji nikad ne spava
Hotel Divan Istanbul / Air Serbia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?