Vodič kroz Istanbul / Poseta Sultanahmet okrugu

Poseta Istanbulu nije potpuna bez obilaska impresivnog Sultanahmet okruga, istorijskog jezgra grada u kome su smeštene najveće gradske atrakcije, uključujući Aju Sofiju, Plavu Džamiju, Topkapi palatu i Veliki bazar.

Obilazak Sultanahmet okruga na mene je ostavio zaista dubok utisak. Pa, krenimo redom…

Vodič kroz Istanbul

Raskošna Aja Sofija ( eng: Hagia Sophia / tur: Ayasofya Camii) je prvobitno bila hrišćanska crkva, a zatim je pretvorena u džamiju i u muzej početkom dvadesetog veka kada je došlo do neslaganja među muslimanima i hrišćanima oko njenog odredišta. Struktura je prelepa kako spolja, a verujem i iznutra sa vekovnim mozaicima, muralima i vitražima. Žao mi je što nisam imala dovoljno vremena da uđem unutra i prošetam u zgradi koja je stara skoro 1500 godina.

vodič kroz Istanbul

vodič kroz Istanbul

vodič kroz Istanbul

Sultan Ahmedova džamija, poznata i kao Plava džamija (eng: Blue Mosque / tur: Sultan Ahmet Camii) , sagrađena je na temeljima Velike palate vizantijskih careva kako bi se suprotstavila veličini Aja Sofije.

vodič kroz Istanbul

vodič kroz Istanbul

vodič kroz Istanbul

Ime je dobila po prelepim plavim pločicama koje krase kupolasti plafon. Ova smirujuća plava je osvetljena masivnim visećim lusterima koji bacaju svetlost i senke preko bogatih tepiha koji prekrivaju pod. To je magično i uzbudljivo mesto mira i stoji kao čista suprotnost užurbanom tempu grada. Najimpresivniji pogled je sa hipodroma gde se kupole i minareti Plave džamije uzdižu iznad rimskih obeliska koji krase trg.

Da bi se učvrstila otomanska pobeda nad Carigradom, na brdu sa kojeg je Akropolj Cezara gledao na njihov grad sagrađena je palata Topkapi (eng: Topkapi Palace / tur: Topkapı Sarayı). To je trebalo da bude glavna rezidencija odakle će sultani vladati svojim ogromnim carstvom. Danas je to prelep muzej velikih zgrada i dvorišta, u nizu različitih arhitektonskih stilova.

Veliki bazar (eng: the Grand Bazaar / tur: Kapalıçarşı) su izgradile Osmanlije ubrzo nakon što su osvojile grad 1453. To je lanac živopisnih radnjica i tezgi na kojima se prodaje sve što biste mogli zamisliti. Koža, krzno, sapuni, začini, zlato, slatkiši, tepisi, stvarčice za kuću, drangulije i još mnogo toga. Atmosfera na bazaru je poletna, sve vrvi od ljudi i energije.

kapali carsija

the grand bazaar istanbul

gold in grand bazaar

Vodič kroz Istanbul / Poseta Sultanahmet okrugu

Odevna kombinacija za koju sam se opredelila da uslikam i to baš na Sultanahmet trgu jeste u crno-tirkiznim tonovima, a detalj koji bih posebno istakla jeste prelepa @jelenak_atelier beretka. Već ste primetili da su beretke moj omiljeni zimski aksesoar i da ih rado nosim već godinama unazad tako da sam bila presrećna što sam i uživo upoznala dragu Jelenu čiji kreativni profil pratim već duže i konačno nosim jednu od njenih 100% vunenih i veoma kvalitetnih kreacija. Jelena je inače veliki ljubitelj Orijenta i posebno joj je drago što je njena beretka bila primećena i u Istanbulu.

A, detalj koji je dodatno ulepšao ovu beretku jeste motiv lista urađen od posebne srebrne žice, a vi zavirite na @jelenak_atelier stranicu i odaberite beretku i detalj po svom ukusu. U ponudi su izvezena imena ili cool natpisi, motivi ptičica, leptirića, cveća, 3D motivi, perlice… Budite jedinstvene i ulepšajte sebi tmurne zimske outfit-e nekim ovako efektnim aksesoarom. 

Uz beretku sjajno se uklopio vuneni kaputić u sličnoj nijansi plave, kao i mekani kašmirski džemperak, duge čizme na vezivanje, efektna mini suknja posuta raznobojnim perlicama i moja nova timeless Chanel 19 torba.

Uživajte u fotografijama i napišite mi u komentarima da li ste imali prilike da posetite veličanstveni Istanbul i šta vam se najviše u njemu dopalo?

Uskoro objavljujem još modno-putopisnih priča iz ovog jedinstvenog grada koji nikog ne ostavlja ravnodušnim 🙂

OUTFIT INFO:

Coat: My T by My Theresa

Skirt: Promod

Cashmere Sweater: LilySilk

Boots: Perla

Bag: Chanel 19

Necklace: Soho Jewelry

Beret: Jelenak Atelier

Tights: Anitex Socks

jelenak atelier beretka

jelenak beretka

vodič kroz Istanbul

jelenak atelier

aja sofija

chanel 19 bag

aja sofija

vodič kroz Istanbul

chanel 19 torba

perlice suknja

vodič kroz Istanbul, sultanahmet okrug

jelenak beretke

suknja sa perlicama

aja sofija

vodič kroz Istanbul

hagia sophia

Pročitaj o šik zimi na Bosforu ovde

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?