Bosforska bajka

Bosfor – april 2023

Tokom aprila meseca, po povratku iz Pekinga imala sam zadovoljstvo da zahvaljujući Turkish Airlines-u provedem tri fantastična dana u Istanbulu u okviru njihovog novog programa: Stopover in Istanbul.

Uspela sam da kvalitetno iskoristim vreme u obilascima omiljenih mi gradskih zona, a takođe uživala sam u bogatoj turskoj gastronomskoj ponudi i fantastičnom šopingu.

Ovog puta, fotografije koje imate priliku da vidite u nastavku, nastale su kraj spektakularnog Bosfora. Iako je bilo kišovito vreme, to nije ni malo umanjilo lepotu pejzaža i čak je dalo neku posebnu draž kroz dašak romantike.

Jedan od najvažnijih strateških vodenih puteva na svetu, Bosfor je prirodni moreuz između Crnog i Mramornog mora. Poznat na turskom kao Bogazici (tesnac), povezuje Crno more sa Mramornim i sa moreuzom Dardanele, odvaja Evropu od Azije. To je nekadašnja rečna dolina koju je more potopilo krajem tercijarnog perioda. Ovo je veoma prometan moreuz sa mnogo komercijalnih brodova i tankera za naftu, kao i lokalnih ribarskih i putničkih brodova. Tri čuvena i grandiozna mosta se protežu ovim područjem. Prošetati njima predstavlja nezaboravno iskustvo jer je pogled sa njih, malo je reći, spektakularan.

Najbolji način da vidite Bosfor u svoj njegovoj lepoti je da krenete na izlet sa jednim od obalnih brodova i divite se mnogim starim otomanskim drvenim kućama. Takođe, možete boraviti u nekim od najboljih hotela ili jesti u nekom od najboljih restorana duž njegovih obala tokom svog boravka u ovom prezanimljivom gradu.

Neke od najlepših palata, zgrada ili kvartova duž Bosfora su: kula Galata, palata Dolmabahče, palata Ciragan, palata Jildiz, Bešiktaš, Ortakoj, Arnavutkoj, Bebek, tvrđava Rumeli, Tarabja, Jenikoj, Istinje, Sarijer, Uskudar, , Anadolska tvrđava, Kuzgunčuk, palata Bejlerbeji i bivša vojna škola Kuleli. A, pogled na čuvenu Aja Sofiju apsolutno nikog neće ostaviti ravnodušnim.

Outfit informacije dostupne su ispod.

A, kako je veličanstveno izgledao Istanbul u svečanim decembarskim danima možete pogledati u mojim prošlogodišnjim travel avanturama: ovde, ovde , ovde, ovde, ovde i ovde 🙂

Do nove travel priče,

Budite mi pozdravljeni <3

bosfor

bosfor, istanbul april 2023
bosfor, istanbul april 2023

bosfor april 2023

OUTFIT 1:

Tweed Jacket: Mango

Pants: Piazza Italia

Blouse: Mohito

Shoes: Hogl

Belt: New Yorker

Bag: Chanel

bosfor, istanbul april 2023

bosfor, istanbul april 2023

bosfor, istanbul april 2023

bosfor, istanbul april 2023

aja sofija

OUTFIT 2:

Tweed Jacket: SheIn

Pants: Stradivarius

Blouse: Mohito

Sneakers: Paolo Sousa

Sunglasses: Reserved

bosfor, aja sofija, istanbul april 2023

bosfor, istanbul april 2023

bosfor, istanbul april 2023

bosfor, istanbul april 2023

bosfor, istanbul april 2023

2 Comments

  • bambolai
   Author
   July 3, 2023 / 8:29 pm

   Drago mi je da isto mislimo 🙂
   Cmokic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?