Beogradske tajne bez tajni: neobična mesta za istraživanje

beogradske tajne bez tajni

Beograd, prestonica Srbije, oduvek je bio grad bogate istorije i kulture. Kroz vekove, mnoga zanimljiva i neobična mesta ostala su skrivena od očiju posetilaca i lokalnog stanovništva. U ovom članku, upoznaćemo vas sa nekim od tajnih mesta koja možda nisu toliko tajna, ali možda nisu bila do sada na vašem beogradskom radaru mesta koje posećujete. Spisak varira od istorijskih lokaliteta do gastronomskih restorana.

Zašto istražiti tajna mesta u Beogradu

Istraživanje tajnih mesta u Beogradu pruža jedinstvenu priliku da se upoznate sa gradom na sasvim nov način. Ova mesta kriju zanimljive priče i anegdote, a poseta njima pruža priliku da proširite svoje znanje o istoriji i kulturi Beograda, kao i da doživite neke od njegovih najlepših i najneobičnijih kutaka.

Spisak “tajnih” mesta u Beogradu

Veliko Ratno Ostrvo

beogradske tajne bez tajni

Smešteno na ušću Save u Dunav, Veliko Ratno Ostrvo predstavlja prirodni biser Beograda. Površine oko 2,11 kvadratnih kilometara, ovo ostrvo služi kao prirodni rezervat za mnoge biljne i životinjske vrste, uključujući i retke i ugrožene. Na Velikom Ratnom Ostrvu možete pronaći preko 200 biljnih vrsta, a posebno je poznato kao prirodno gnezdište mnogih vrsta ptica, poput čaplji, patki i galebova.

Ostrvo je pravo mesto za ljubitelje prirode, šetnje i biciklizma. Ukoliko se odlučite da posetite Veliko Ratno Ostrvo, možete očekivati netaknutu prirodu, šumske staze, prelepe peščane plaže i očaravajuće predele. Najpoznatija plaža na ostrvu je Lido, popularna destinacija među Beograđanima tokom letnjih meseci.

Da biste stigli do Velikog Ratnog Ostrva, možete koristiti čamce ili čartere koji polaze sa Zemunske strane Dunava. Takođe, postoji mogućnost iznajmljivanja bicikala ili kajaka kako biste istražili ostrvo i njegove prirodne lepote.

Gardoš Kula

beogradske tajne bez tajni
Panorama sa Kule Gardoš

Gardoš Kula, poznata i kao Kula Sibinjanin Janka, nalazi se na Gardošu, uzvišenju u Zemunu. Izgrađena 1896. godine, kula predstavlja simbol sećanja na 1000 godina od dolaska Mađara na ove prostore. Kula je deo kompleksa koji čine i crkva Svetog Nikole, groblje i nekoliko starih kuća koje prikazuju arhitekturu Zemuna iz 19. veka.

Kula ima visinu od 36 metara i sagrađena je u neogotičkom stilu. Sa vrha kule pruža se prelep pogled na Beograd, Dunav i Veliko Ratno Ostrvo. Na vrhu se nalazi vidikovac sa koga posetioci mogu uživati u panoramskom pogledu na grad i reku.

Pored kulturnog i istorijskog značaja, Gardoš Kula je i popularno mesto za organizovanje raznih događaja, kao što su koncerti, izložbe i pozorišne predstave. Tokom leta, ovde se održava i Gardoška kulturna letnja scena, koja okuplja umetnike iz različitih oblasti.

Bunker na Dedinju

Bunker na Dedinju, poznat i kao “Dedinjski bunker” ili “Bunker kod 9”, izgrađen je u vreme SFRJ kao vojni objekat namenjen zaštiti i skloništu državnog rukovodstva u slučaju nuklearnog napada ili vanrednih situacija. Izgrađen je 1958. godine, a završen 1961. godine, bunker se prostire na površini od oko 3.000 kvadratnih metara i dubok je oko 60 metara ispod zemlje. Sastoji se od nekoliko nivoa i prostorija, uključujući i komandni centar, smeštajne kapacitete, radne i stambene prostore.

Danas, ovaj neobični objekat služi kao galerija savremene umetnosti i kulturni centar. Otvoren je za javnost 2017. godine, a u njemu se organizuju razne izložbe, performansi, koncerti i kulturni događaji. Poseta bunkeru pruža jedinstveni doživljaj umetnosti i istorije, gde posetioci mogu osetiti atmosferu hladnoratovskog perioda i istražiti tajne podzemnog sveta.

Kalenić pijaca

beogradske tajne bez tajni

Jedna od najstarijih i najživopisnijih pijaca u Beogradu, Kalenić pijaca, osnovana je 1926. godine. Nalazi se u srcu Vračara, jednog od najstarijih i najlepših beogradskih naselja. Pijaca je dobila ime po trgovcu Kaleniću, koji je u 19. veku imao svoju prodavnicu na tom mestu.

lenićeva pijaca nudi širok asortiman svežeg voća, povrća, mesa i ribe, kao i razne vrste sireva, maslina, začina, meda i ostalih proizvoda. Osim hrane, ovde možete pronaći i cveće, tekstil, obuću i razne druge artikle. Pijaca je poznata po svojoj živopisnoj atmosferi, raznobojnim tezgama i šarenilu ukusa i mirisa.

Ovde možete osetiti pravi duh Beograda i upoznati se sa njegovim živopisnim stanovnicima. Trgovci na Kalenićevoj pijaci su gostoljubivi i srdačni, a često ćete čuti zanimljive priče, šale i anegdote. Posetite ovu pijacu i uživajte u autentičnom beogradskom iskustvu.

Skriveni barovi i restorani

Beograd je poznat po svojoj bogatoj gastro sceni, a mnogi od najinteresantnijih barova i restorana skriveni su od očiju javnosti. Posetite neke od ovih mesta i otkrijte prave bisere beogradske kuhinje.

Restoran Dijagonala 2.0

Dijagonala 2.0 se nalazi na Novom Beogradu i nudi raznovrsnu ponudu hrane i pića. Krovni prozori na gornjem nivou restorana daju ovom mestu poseban šarm i omogućavaju prirodno osvetljenje i svež vazduh. Istovremeno, Dijagonala ima predivan pogled na panoramu grada.

Bar Centrala

Ovaj mali bar se nalazi u uskoj ulici Kralja Petra, nedaleko od Knez Mihailove ulice. Skriven iza zelenila, Centrala nudi širok izbor pića i koktela, kao i opuštajuću atmosferu u kojoj možete uživati sa prijateljima.

Restoran Tezga

Tezga je neobičan restoran smešten u Savamali, koji je specijalizovan za morske plodove. Uz prijatan ambijent i ukusne specijalitete, ovaj restoran je pravi izbor za sve one koji vole ribu i morske plodove.

Klub Dvorištance

Skriven u podrumu jedne zgrade u centru grada, Klub Dvoristance nudi nezaboravno iskustvo uz živu muziku i raznovrsnu ponudu pića. Ovaj bar je pravo mesto za sve one koji vole neobične prostore i dobru atmosferu.

Restoran Klopka

Klopka se nalazi u Zemunu, u jednoj od uskih ulica starog jezgra. Ovaj mali restoran nudi ukusna jela domaće kuhinje, a posebno se ističu njihovi burgeri i palačinke. Ukoliko želite da otkrijete novi kutak grada i uživate u domaćoj hrani, Klopka je pravi izbor.

Kafeterija Magazin 1907

Nalazi se u Ulici Kralja Petra, a skriven je unutar zgrade nekadašnjeg magazina. Ovaj bar i restoran nudi širok izbor kafe, pića, koktela i laganih obroka u prijatnom ambijentu, sa interesantnim dizajnom koji odiše starim šarmom.

Svaki od ovih restorana pruža jedinstveno iskustvo i ukusnu hranu, pa ih svakako vredi posetiti kako biste proširili svoje gastronomske horizonte i otkrili neke od skrivenih dragulja beogradske kulinarske scene.

beogradske tajne bez tajni

Planiranje posete

Pre nego što krenete u istraživanje Beograda, napravite plan posete. Odredite koja mesta želite da obiđete i koliko vremena želite da provedete na svakom od njih. Takođe, proverite radno vreme pojedinih objekata i informišite se o eventualnim rezervacijama.

Oprema i obuća

Budući da ćete obilaziti različite lokacije, neke od njih na otvorenom, važno je da se adekvatno obučete i pripremite za različite vremenske uslove. Preporučuje se udobna obuća, slojevita odeća, kao i kišobran ili kabanicu.

Upoznajte lokalne stanovnike i priče

Tokom obilaska tajnih mesta u Beogradu, potrudite se da razgovarate sa lokalnim stanovništvom. Oni će vam rado ispričati zanimljive priče o tim mestima i pomoći vam da bolje razumete njihovu istoriju i značaj.

Beograd je grad koji krije mnoge tajne, a obilazak tajnih mesta pruža jedinstveni doživljaj i priliku da upoznate grad iz drugačije perspektive. Ne propustite šansu da istražite ove neobične lokacije i otkrijete njihove zanimljive priče.

Autor teksta – Saradnica na blogu: Milana Relić (@onemarketingdevojke)

Saznajte koje su to idealne destinacije za vikend u Srbiji ovde

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?