Idealne destinacije za vikend avanture u Srbiji i okruženju

Završetak radne nedelje je željno očekivan događaj i savršen trenutak da sebe nagradimo prijatnim iznenađenjem za vikend, te napunimo baterije za predstojeće izazove koji nas očekuju. Sve je veći broj onih koji se odlučuju na vikend beg iz grada kako bi se distancirali od buke i haotične atmosfere karakteristične za urbane sredine. Odlazak u inostranstvo na tako kratak period iziskuje više vremena i dodatnu logistiku zbog prevoza i smeštaja, stoga mnogi organizuju vikend putovanja u svom bližem okruženju.

Na sreću, Srbija i njeni susedi obiluju mnoštvom prirodnih atrakcija i kulturno-istorijskim znamenitostima, razvijenim banjskim turizmom, koji predstavljaju idealne destiinacije za kratko putovanje. U zavisnosti od vaših interesovanja i preferencija, sa lakoćom ćete odabrati odgovarajuću avanturu i vama i vašoj porodici prirediti nezaboravan vikend.

Netaknuta priroda Stare planine

Mnogi smatraju da se neki od najupečatljivijih pejzaža celog Balkana nalaze upravo na Staroj planini koja pripada planinskog masivu Karpata. Ovaj predeo bogat je mnoštvom rečnih tokova, potoka, a upravo na Staroj planini se nalazi i najveći broj vodopada. Ukoliko uživate u planinarenju, onda ćete imati priliku da posetite drugi po redu najviši vrh u Srbji Midžor (2169m), ali i da vidite karakteristične stene po kojima je vrh Babin zub (1785m) poznat. Ova planina idealna je i za ljubitelje adrenalinskog sporta, kao što su skijanje i snowboard, jer sadrži 13 kilometara uređenih staza, pa je tako tokom cele godine stecište svih onih koji su željni istinske prirode i dobre zabave. Putovanje kroz vreme doživećete posetom tipičnih planinskih sela koja su zadržala starinski izgled, a čiji domaćini će vam prirediti nezaboravni ugođaj i ponuditi vas gurmanlucima karakterstičnim za ovaj predeo. 

Palić – biser severa Vojvodine

Ovo naselje koje se nalazi na samo 8 kilometra od centra Subotice popularna je vikend destinacija i predstavlja savršen izbor ukoliko putujete sa decom. Izletište Palić poznato je po istoimenom jezeru, koje je ujedno i najveće prirodno jezero u našoj zemlji, ali i po Zoološkom vrtu koji broji više od 60 vrsta životinja. Najmlađima su na raspolaganju i različita igrališta, što zajedno sa zoo-vrtom upotpunjava doživljaj za mališane. Inače, Palić je zahvaljujući jezerskom blatu poznat i kao lečilište, a na raspolaganju su i nekoliko spa centara u sklopu kvalitetno opremljenih hotela. Ono po čemu je Palić nadaleko poznat jeste i Festival evropskog filma koji se tradicionalno održava na Letnjoj pozornici i ugošćava najpoznatija imena iz sveta filma.

Adrenalinska zabava na Tari

Ukoliko se prepoznajete kao ljubitelj ekstremnih sportova, onda svoju dozu adrenalina možete dobiti kroz praktikovanje raftinga. Ovaj specifičan spoj zabave i prirode, postao je poslednjih godina posebno popularan, a  pogodan je za gotovo sve uzraste – bez obzira na fizičku spremnost. Ukoliko vam se ovakav vid aktivnog odmora čini primamljivim, proverite aktuelne ponude za rafting rekom Tarom i uverite se u lepotu netaknute prirode ovog specifičnog predela. Organizator raftinga, odnosno vaš odabrani kamp, obezbeđuje svu potrebnu opremu neophodnu za splavarenje rekom, a pre samog spuštanja prolazite kratku obuku sa vašim vodičem – skiperom. Pored samog raftinga, na raspolaganju su vam i različiti izleti poput hajkinga, vožnje bicikla ili kanjoninga, koji će vam na drugačiji način predstaviti bogatstvo ovog specifičnog područja.

Sokobanja – najbolje od banjskog turizma

Ukoliko ste ljubitelj relaksacije i želite da priredite sebi jedan opuštajući vikend, onda definitvno ne smete zaobići jednu od naposećenijih banja naše zemlje – Sokobanja. Nalazi se na 400 metara nadmorske visine i značajno je turističko odredište, kako zbog svojih blagotvornih termomineralnih voda, tako i zbog interesantnog prirodnog okruženja. Mnogi je smatraju fabrikom čistog vazduha, a razliku možete osetiti čim iz grada zakoračite na ovo područje. Čuveno tursko kupatilo iz XV veka nalazi se u samom centru Sokobanje, a poznato je i po tome što je upravo na tom mestu sniman čuveni domaći film Zona Zamfirova. Lepterija, Borići i Popovica samo su neki od popularnih izletišta koji se nalaze nadomak Sokobanje, stoga ukoliko se odlučite za boravak u ovoj čuvenoj banji, imaćete izuzetno bogat sadržaj.

Destinacije koje smo vam predstavili samo su delić ponude kojom Srbija i njen region mogu da se pohvale, a koje će sigurno zadovoljiti svačiji ukus, bez obzira na interesovanja i uzrast. Priredite sebi vikend kakav zaslužujete i uživajte svim čulima u lepotama istinske prirode kojom smo okruženi. 

Autor teksta-saradnik na blogu:  Velibor Živkov

Prethodni blog post pronađi ovde

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?