Gastronomski vodič kroz Beograd

Srpsku kuhinju odlikuje upliv različitih kultura i tradicija, koje su na različite načine u ovom kontestu uticale na različite delove naše zemlje. U prestonici Srbije se tako susreću dodiri nekoliko nacionalnih kuhinja uobličenih u moderne i jedinstvene kulinarske poduhvate, čineći gastronomsku scenu Beograda dinamičnom, uzbudljivom i upečatljivom. Beograd svoje posetioce dočekuje širom otvorenih vrata autentičnih restorana sa raznolikim i sjajno koncipiranim ponudama, što mu je 2021. godine donelo priznanje Mišlenovog vodiča, kada se on našao u selekciji destinacija koja nude bogata gastronomska iskustva. Pogledajmo, kakve nam kombinacije ukusa nudi naš glavni grad.

Fine dining u Beogradu

Fine dining koncept podrazumeva upotrebu namirnica vrhunskog kvaliteta od strane najumešnijih kuvara, koja je naposletku poslužena u skladu sa očekivanjima gostiju najfinijih restorana. U našem glavnom gradu fine dining iskustvo obuhvata upravo sve navedeno, te i malo više od toga, uključujući uslugu na najvišem mogućem nivou, prefinjene enterijere i atmosferu koja poziva na opuštanje i uživanje. Za one koji naročito uživaju u mediteranskoj, italijanskoj i francuskoj kuhinji restoran Legat 1903 predstavlja pravi izbor, sa jelovnikom koji kombinuje mediteranske čarolije sa tradicionalnim jelima sa našeg podneblja. Rame uz rame sa ovim restoranom, na gastronomskoj sceni Beograda naročit utisak ostavlja restoran Salon 1905, koji odlikuje specifičan enterijer i ponuda koja je pravi primer fine dining-a. Restorani New Balkan Cuisine nude svojim gostima sjajne riblje specijalitete, ali i vrhunski pripremljene i najkvalitetnije komade mesa, kao i sjajne domaće paste, dok ukupni doživljaj dodatno ukrašava bogata vinska karta. Možemo da zaključimo da je fine dining u Beogradu zaista konkurentan najfinijim svetskim restoranima i nezaobilazna stanica u okviru beogradske gastronomske avanture.

iva new balkan cousine
gastronomski vodic

Brzi zalogaji na beogradskim ulicama

Takozvani fast food je neizostavna ponuda gradskih ulica, koja nije jedinstvena za Beograd, ali naš glavni grad i u ovom pogledu ide korak dalje, nudeći turistima i Beograđanima brzu hranu koja je istovremeno ukusna i kvalitetna. Najpopularnija brza hrana na svetu, pica, može se pronaći u najrazličitijim varijantama, dok je najbolje komade ovog ukusnog jela moguće prepoznati po dugim redovima ispred kioska. Restoran Bucko, tako, od 1997. godine raduje stanovnike glavnog grada ukusnom picom, ali i drugim brzim jelima koja se ističu ukusnim namazima. Ljubitelji sendviča u Beogradu će takođe rado posećivati i fast food Bege Sendviči, koji zahvaljujući sjajnim ukusima posluju dugo godina. Za turiste će ipak najveća atrakcija biti beogradski roštilj, koji vešto pripremaju roštilj majstori u restoranima poput Walter-a i Stepinog vajata. Kao omiljeni doručak Beograđana, pekarski proizvodi su najrasprostranjeniji u ponudi brze hrane, a turisti se naročito raduju dobrom bureku u pekarama kao što je Ljupče Mihailovski i pekari Tripković.

Ketering u glavnom gradu

Brzom životu Beograđana naročito pogoduje bogata ketering ponuda, koju odlikuje kvalitet svežih namirnica i kulinarska veština profesionalaca koji ih pipremaju. Gostoljubivost koja odlikuje naš narod je još jedan od faktora koji utiču na popularnost keteringa, te će u potrazi za najboljim načinom da upotpune svoje proslave stanovnici glavnog grada Srbije rado angažovati ketering servise. Najbolji ketering u Beogradu je svakako onaj koji nudi široku lepezu kvalitetnih jela, prilagođavajući ih različitim ukusima i potrebama različitih prilika, kako u pogledu kombinacije namirnica, tako i u pogledu načina serviranja. Danas je u Beogradu moguće naručiti namenski skrojen meni za svadbe, slave i rođendane, a u potrazi za savršenim ugođajem ističemo Ketering Beograd KBGD, koji nudi hranu savršene svežine i ukusa za najrazličitije prilike.

Gradske pijace i autentični specijaliteti

Svaki turista koji poseti naš glavni grad će najradije i najradoznalije posetiti lokalne pijace, koji svojim gostima nude tradicionalna jela i moderne specijalitete u kojima i mi sami svaki put rado uživamo. Zemunska pijaca, kao sedište nove fuzije tradiocionalne kuhinje, predstavlja lokale koji verno čuvaju stare recepte i po njima pažljivo spremaju nova jela srpske kuhinje, koja će obradovati svako nepce. Koordinata Street, koja svojim menijem nudi četiri godišnja doba kroz četiri različita doživljaja, je mesto u koje je duboko utkan pravi duh nove street food kuhinje na našoj sceni, koju rado posećuju kako i turisti kako i lokalci. Ovo je mesto koje će odgovoriti na sva očekivanja pravih hedonista, kako atmosferom, tako i ukusima. Tradicionalni mirisi najukusnijeg pečenja koje se služi uz šampanjac obavlja i ekipa iz lokala Pretop. Pored zemunske pijace, nova zvezda gastro scene je i Palilulska pijaca sa mnogobrojnim tradicionalnim tako i modernim street food štandovima.

koordinata zemunska pijaca
gastronomski vodic

pretop zemunska pijaca
gastronomski vodic

Poslastičarski ugođaj

Ovaj vodič ćemo, kao i svaku potpunu gastronomsku avanturu, privesti kraju desertom. Beogradske poslastičarnice, kao i restorani, nude svojim gostima dašak tradicije upakovan u fine ukuse. Među poslastičarnicama u glavnom gradu se naročito ističe najstarija poslastičarnica Pelivan, koja sladokusce dočekuje otvorenih vrata od 1851. godine, a povratak u detinjstvo vam garantuje i poslastičarnica Orijent sa svojim tulumbama i baklavama. Beograd istovremeno nudi i moderne slatkiše svojim posetiocima i stanovnicima, pa ćemo, prateći slatku mapu glavnog grada, zastati kod Ferdinand knedli, kao i prodavnica bean-to-bar čokolada Valentina i Karanfil. Oni koji svoju ishranu baziraju na zdravijim varijantama ukusnih zalogaja bi svoje slatko putovanje kroz Beograd trebalo da otpočnu posetom poslastičarnice Šuma, a ljubitelji sirovih slatkiša ne bi smeli da zaobiđu poslastičarnicu Rock’n’Raw.

gastronomski vodic 
valentina i karanfil

Za prave gurmane istraživanje glavnog grada Srbije može da teče sa bezbroj usputnih stanica i donese jednako mnogo novih otkrića. Ukoliko ste i sami hedonista i ljubitelj dobrog zalogaja, znajte da Beograd ima potencijal da ostvari sve vaše gastronomske snove. Uz vodiče poput ovog, stupite na put razotkrivanja kombinacija ukusa i veštih kulinarskih zaokreta. Prijatno!

Autor teksta-saradnik na blogu:  Velibor Živkov

Ukoliko ste propustili prethodni blog post možete mu lako pristupiti ispod:

Kako nositi ljubičastu boju u 2023. godini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?