Putovanje u Jordan 3 deo: čudesna pustinja Wadi Rum

Wadi Rum – čudesna pustinja Jordana

Destinacija Jordana koja je na mene ostavila najupečatljiviji utisak jeste definitivno pustinja Wadi Rum koju nazivaju još i dolinom Meseca.

Wadi Rum je drevna pustinja na jugu Jordana i udaljena oaza čudesnih, beskrajnih pejzaža od peščara i crvenkastih dina i stena.
Bila je jedna od najboljih mogućih lokacija za snimanje brojnih holivudskih filmova kao što su: “Marsovac”, “Ratovi zvezda” i mnogi drugi.

Prelepi zlatni pesak, linije horizonta, kanjoni, pećine, zadivljujući zalasci sunca, noćno nebo prepuno zvezda… nešto je totalno drugačije od svega što ste imali prilike da vidite. Boraveći ovde zaboravićete na vreme u kome se nalazite i osetićete se poput lika iz nekog filma inspirisanog dobom slavnog Lorensa od Arabije koji se upravo na ovom mestu borio u Arapskoj pobuni protiv Osmanlijskog carstva. Zvuči fascinantno, zar ne!?

Vadi Rum je dom nomadskih beduinskih plemena, koja su nekada čuvala ovce i koze po pustinji. Iako neki od njih i dalje vode nomadski način života, većina beduina sada živi u selu Rum i uključeni su u turističku industriju Wadi Ruma. Zbog beduina je Wadi Rum postao više od „samo“ neverovatnog putovanja u pustinju, jedno je od najboljih i najautentičnijih kulturnih iskustava. Odlični su u ugošćavanju gostiju i njihov osećaj zajedništva je nešto zaista za svaku pohvalu. Osim toga, oni su i neverovatni pripovedači o tome kako je pustinja oblikovala njihov život i imaju dara za muziku.

Pustinju možete da istražujete sa zadnjeg dela džipa (moj slučaj), jahanjem kamile ili pak pešačenjem. Vozač džipa je ekipu i mene odveo do nekih od najboljih vidikovaca. Nakon vožnje i prisustvovanja jednom od najlepših zalazaka sunca krenuli smo ka luksuznom kampu Sultanah u kojem smo proveli noć. U kampu sam imala raskošnu draperiju koja je visila sa plafona i bila je osvetljena fenjerima i svetlošću sveća. Prisustvovala sam i tradicionalnom načinu spremanja jagnjetine sa krompirom pod zemljom što liči na neku vrstu pustinjskog ”šahta”.

Pogledajte ovde moj turistički vodič za Petru ukoliko to do sad niste već učinili, a putopis iz glavnog grada Jordana dostupan je ovde;

Uživajte u fotografijama koje slede <3

 

wadi rum desert rose

Like a postcard: Sunset in the desert

 

wadi rum pustinja

 

wadi rum pustinja

 

Like a desert rose literally :)

Like a desert rose literally 🙂

 

desert rose

 

Desert Rose Outfit:

Dress: Mohito

Belt: Zara

 

how to dress for the desert

 

how to dress for the desert

 

wadi rum pustinja

 

sultanah luxury camp in wadi rum

 

luxury camp sultanah in wadi rum

 

wadi rum pustinja

 

wadi rum pustinja

 

 

dzip tura po pustinji wadi rum

 

wadi rum pustinja

 

wadi rum pustinja u jordanu

 

 

Jeep Tour Outfit:

Jumpsuit: Stradivarius

Bra-top: Penti

Scarf: Calliope

Loafers: Tucs

Sunglasses: Esprit

 

Zahvaljujem se Turističkoj organizaciji Jordana (Jordan Tourist Board – IG page: Visit Jordan here) koja mi je omogućila putovanje u Jordan i u veličanstvenu pustinju Wadi Rum.

sunset in wadi rum

4 Comments

  • bambolai
   Author
   August 28, 2022 / 4:26 pm

   Mnogo mi je drago to da čujem. Hvala divna Jelena <3

 1. September 17, 2022 / 7:07 pm

  Wowww…so beyond beautiful pictures from your holiday.
  I really enjoyed this post.
  Happy weekend.
  Kintan xo

  • bambolai
   Author
   September 20, 2022 / 11:25 am

   Thank you lovely lady

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?