Putovanje u Jordan 2 deo: PETRA, bajkoviti drevni grad

Petra, bajkoviti drevni grad

U drugom delu putopisa iz Jordana vodim vas u mesto po kome je Jordan i najpoznatiji, u veličanstvenu Petru, ružičasti grad drevnih Nabatejaca. Petra je uklesana u ružičaste stene duboke doline i postala je ultimativni simbol Jordana, što samo po sebi nije iznenađenje jer Petra zaista izgleda prelepo, bajkovito i drugačije tako da apsolutno nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.

Petra je izgubljeni grad sa jedinstvenom atmosferom i istorijom koja datira čak u 4. vek pre nove ere. Ostala je skrivena od Zapada sve do 1812. godine. Samo ime Petra dobila je po dolasku Grka, a u prevodu sa grčkog znači kamen. Danas se Petra nalazi na listi UNESCO svetske baštine i spada u jedno od sedam svetskih čuda modernog sveta. Izuzetno sam zahvalna jordanskoj turističkoj organizaciji što mi je omogućila da vidim Petru i doživim ovo nezaboravno iskustvo.

Petra, bajkoviti drevni grad

Petra je ogromno mesto koje se prostire na preko 60 kvadratnih kilometara. U njoj je snimljen i čuveni holivudski blokbaster Indijana Džons i poslednji krstaški rat tako da verujem da možete naslutiti impozantnost i atmosferu ovog čuvenog lokaliteta. Kanjon kojim se šetate u jednom delu se sužava, u drugom pak širi, svuda prolaze magarci, kamile i beduini i zaista sam se osećala kao da se nalazim na nekom filmskom setu koliko su me ovi prizori ostavili bez daha. Još samo da se pojavio i Aladin na letećem ćilimu i da smo protrljali čarobnu lampu i ispunili tri želje i milina jedna hahaha  🙂

Trezor (Al-Khazneh) je drevni hram uklesan u steni i najpoznatije je mesto Petre koje apsolutno ne smete propustiti ukoliko se ovde nađete. Da biste stigli do ove impozatne atrakcije, prvo ćete prošetati 1,2 km dugačkom i uskom klisurom Sik koja služi kao ulaz u Petru. Umesto pešačenja možete se opredeliti za dolazak taksi-džipom ili pak na kamili ili konju ukoliko ste dovoljno veliki pustolov. Hram je izgrađen kao grobnica za nabetanskog kralja Aretu III i veruje se da je u njemu bilo skriveno blago.

Duž Ulice fasada, mogu se videti drevne kraljevske grobnice. Najpoznatija je grobnica Urn, koja je korišćena kao bogomolja tokom Vizantijskog carstva. Vizantijska crkva je izgrađena u 5. ili 6. veku, ali je napuštena nakon požara i zemljotresa koji su pogodili grad. Tokom iskopavanja 1993. godine otkriveno je preko 150 svitaka papirusa, što je čini najvećim nalazištem te vrste u Jordanu.

Za najbolji pogled na Petru, moguće je popeti se do tkz. Visokog mesta žrtvovanja. To podrazumeva 45-minutnu šetnju, ali pruža spektakularan pogled od 360 stepeni na ovaj velelepni ružičasti grad.

Još jedno mesto koje biste trebali da vidite u Petri jeste tkz. Manastir (Ad Deir). Nalazi se skoro na samom kraju grada, ali vredi posete i mnogo je veći od poznatijeg Trezora. Imajte na umu da nije lako doći do njega. Moraćete da se popnete na preko 800 stepenica, što može potrajati od 45 minuta do jednog sata pre nego što stignete do vrha. Ja nažalost nisam imala vremena da pored Trezora obiđem i Manastir jer u istom danu moje putešestvije se nastavilo čak ka pustinji Wadi Rum.

Sa toliko istorije i arhitektonskih čuda, Petra zaista zaslužuje sve pripisane epitete i rado bih je posetila opet jednog dana.

Uživajte u fotografijama koje slede i pišite mi da li biste i vi voleli da posetite Petru i da li je i za vas ona primamljiva i zadivljujuća?

 

 

petra bajkoviti drevni grad

 

 

petra bajkoviti drevni grad

 

Radnjica pri samom ulazu u Petru prepuna je raznoraznih umetničkih i ukrasnih predmeta, suvenira i začina, a prodavci će vas uslužiti njihovim čuvenim čajem i rado će vam ispričati zanimljivu storiju o njihovoj porodici koja godinama tu radi i stvara, a čućete i po neku legendu kao i to ko je sve od poznatih ličnosti pazario baš u njihovoj radnji, a priču će potkrepiti pokazivanjem fotografija.

 

petra bajkoviti drevni grad

 

petra bajkoviti drevni grad

 

petra bajkoviti drevni grad

 

petra, jordan

 

petra bajkoviti drevni grad

 

Što se tiče outfit-a, za istraživanje Petre neophodno je odlučiti se za udobne i praktične komade, pogotovo ako je obilazite u sred žarkog leta poput mene. Pre svega, birajte udobnu obuću i lagane prirodne materijale. Ja sam obukla šik laneni kombinezon u vedroj crveno-orandž nijansi, a aksesoari u nude zemljanim tonovima upotpunili su total look. Izdvojila bih prelepu torbu od rafije koja je delo divne Saške čije prelepe kreacije možete pogledati i kupiti ovde.

Ne zaboravite i da sa sobom ponesete bočicu sa vodom kao i maramu ili šešir kako biste se zaštitili od jakog sunca pogotovo ukoliko se odlučite za penjanje do vidikovaca.

 

petra, jordan

 

OUTFIT INFO:
Jumpsuit: Stradivarius
Bra-top: Penti
Sandals: Fratelli Babb / Loafers: Tucs
Bag: Saska Crocket
Sunglasses: Esprit

 

put u jordan, petra

 

sta videti u petri

 

sta obici u jordanu

 

petra bajkoviti drevni grad

 

petra bajkoviti drevni grad

 

petra bajkoviti drevni grad

 

PS. Ukoliko niste stigli da pročitate prvi deo moje jordanske avanture, ne brinite jer članak možete naći jednostavnim klikom na ovaj link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?