Putovanje u Jordan 1 deo: prestonica Aman & istorijski Džeraš

Aman i Džeraš

Hašemitska kraljevina Jordan prva je arapska zemlja koju sam ikada posetila. A, otputovala sam u ovaj čarobni svet Orijenta kao gost Jordanske turističke organizacije (official Jordan Tourism Board IG page– pogledaj ovde). Obišla sam puno lokaliteta i sve glavne atrakcije Jordana u svega nekoliko dana: Aman, Džeraš, Petru, Vadi Rum pustinju, Akabu na Crvenom moru i Mrtvo more.

Raspored je bio gust i svi dani su imali ispunjenu satnicu, bilo je aktivno i veoma uzbudljivo, drugačije i nezaboravno. Jordan je u potpunosti ispunio moja očekivanja. Videla sam čuvenu Petru – jedno od sedam svetskih čuda, hodala sam bosa nestvarno lepom pustinjom i prisustvovala jednom od najlepših zalazaka sunca ikada, degustirala sam lokalne specijalitete (pre svega preukusne slatkiše, falafele i humus), plutala na Mrtvom moru i mazala se lekovitim blatom, naučila mnogo o beduinskoj kulturi i stekla uvid u arapsku kulturu iz prve ruke od strane lokalnog vodiča.

U ovom i u nekoliko narednih blog postova, pokušaću da vam prenesem utiske i dočaram lepotu jordanskih predela uz mnoštvo fotografija.

Aman i Džeraš

Današnji post posvećen je glavnom gradu Jordana – Amanu kao i antičkom Džerašu. Pokazaću vam sve glavne znamenitosti, kulturni centar i muzej u glavnom gradu Jordana.

aman

 

aman i džeraš

Džeraš je istorijski gradić u severnom Jordanu. Jedan je od najbolje očuvanih grčko-rimskih gradova pa ga zato danas nazivaju i Pompejom Istoka. Posle čuvene Petre, predstavlja sledeću glavnu znamenitost Jordana. Džeraš kao grad osnovan je tokom helenističkog perioda. Procvat grada počeo je kada su Rimljani preuzeli kontrolu nad širim regionom 64. godine pre Hrista, a Džeraš je postao deo rimskog Dekapolisa.

Skoro svi veliki spomenici koji su danas izloženi širom ovog lokaliteta datiraju iz rimskog perioda, posebno između 1. i 2. veka, a Džeraš se dalje razvijao dodavanjem ulica sa kolonadama, pozorišta, hramova… Procvat se nastavio u vizantijsko doba, a ovde je iskopano i nekoliko crkava. Važnost grada je izbledela tek u 8. veku nakon što je zemljotres ostavio veći deo u ruševinama.

Džeraš se nalazi u neposrednoj blizini Amana, što ga čini jednom od najboljih poseta koje treba obaviti dok boravite u prestonici Jordana.

 

aman i džeraš

 

aman i džeraš

 

aman i džeraš

 

PS. Ukoliko vas zanima da saznate detalje outfit-a koji se savršeno uklopio uz zidine antičkog grada Džeraša, kliknite ovde 

aman i džeraš

 

aman i džeraš

 

aman i džeraš

 

 

aman i džeraš

 

aman i džeraš

 

aman i džeraš

 

Temple of Hercules at Amman Citadel

Temple of Hercules at Amman Citadel

 

Impresivna Amanska citadela jeste istorijsko mesto koje se nalazi u samoj blizini Amana. Možda ne biste očekivali da ćete baš ovde naići na rimske iskopine,  ali to je upravo ono što je veoma neobično i interesantno. Citadela datira iz perioda rimske okupacije Amana 162. godine nove ere. Ruševine Herkulovog hrama obuhvataju rimske stubove i mermerne ostatke Herkulove ruke. Po veličini Herkulove ruke, pretpostavlja se da je statua nekada bila visoka čak 13 metara, što je čini jednom od najvećih mermernih statua ikada.

Citadela Amana je bila naseljena različitim kulturama, uključujući Vizantijsko ili Istočno rimsko carstvo, o čemu svedoče ruševine vizantijske crkve koja je izgrađena 550. godine nove ere.
Takođe, izdvaja se palata Umajad, za koju se smatra da je izgrađena 724-743 godine nove ere tokom vladavine Omejadskog kalifa Hišama. Palata je zapravo stradala u zemljotresu nekoliko godina kasnije i nikada nije obnovljena. Kupola koju danas vidimo na vrhu zgrade je zapravo rekonstrukcija. Impresivno je ući unutra i videti brojna rezbarenja u kamenu.

Temple of Hercules at Amman Citadel

Temple of Hercules at Amman Citadel

 

Ako ste zainteresovani za artefakte i arheološka nalazišta pronađena u Jordanu, možete poput mene obići i jordanski arheološki muzej.

 

 

 

 

 

 

Umayyad Palace

Umayyad Palace

 

 

View from Amman Citadel

View from Amman Citadel

Citadela je smeštena visoko na padini, lokalno poznatoj kao Džabal al-Kaida, uzdiže se 850 metara iznad nivoa mora. Pogled iz ptičje perspektive odavde je spektakularan i vidi se prava mala slagalica kuća ispod.

 

Roman Theater

Roman Theater

 

U podnožju Citadele nalazi se impresivno rimsko pozorište, još jedan ostatak rimskog perioda u Amanu. Ovo pozorište je izgrađeno u 2. veku kada je grad bio poznat pod drevnim imenom Filadelfija (u prevodu: bratska ljubav) i primao je oko 6.000 ljudi. Danas se amfiteatar i dalje koristi za koncerte i druge muzičke događaje pa je tako i čuveni tenor Andrea Bočeli održao spektakularni koncert na ovoj lokaciji pre pet godina.

 

 

Grafit: We are equal (muškarci = žene)

Grafit: We are equal (muškarci = žene)

 

Nakon posete Citadele, uživala sam šetajući centrom užurbanog Amana i u poseti ogromnoj tradicionalnoj pijaci na kojoj se mogu kupiti raznovrsni začini, voće, povrće, slatkiši…

U radnjama se prodaju jordanski crveno-beli šalovi, amanski magneti, mermer, staklo, mozaici, tamjan, zlato, tepisi, jordanske etno haljine… Prodavci su zabavni i nasmejani i ne zaboravite da je cenjkanje sasvim normalno i preporučuje se 🙂

 

 

aman

 

Aman i Džeraš

 

 

jordan mozaik

 

 

 

 

 

 

 

pijaca u amanu

 

amman, jordan

 

ulice amana, jordan

 

zlatara u jordanu

 

Uživala sam u poseti dinamičnoj prestonici Jordana i napomenuću da sam se u celom Jordanu osećala izuzetno bezbedno šetajući (čak i noću), a meštani su zaista ljubazni. Što se tiče načina odevanja, dame mogu da odahnu jer ne moraju da budu striktno u dugim rukavima i nogavicama sa sve maramom na glavi jer je Jordan jedna od najliberalnijih arapskih zemalja. Naravno, potrudite se da ispoštujete njihovu kulturu i veru i nemojte baš nositi miniće, prekratke šortseve i sl.

Nadam se da ste uživali u ovoj travel reportaži i da ćete rado pročitati i naredne u kojima vas vodim u veličanstvenu Petru, mističnu Wadi Rum pustinju, kao i na Crveno i Mrtvo more. Stay tuned 🙂

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?