Saveti za negu kože u tridesetima

 

Kako godine prolaze, naše telo počinje da se menja usled različitih spoljnih faktora i stila života koji vodimo. Proces starenja ne možemo da zaustavimo, ali možemo da utičemo na njegov tok i usporimo ga. Budući da je koža najveći organ našeg tela, promene na njoj su lako vidljive, a kako bismo bili zadovoljni sopstvenim izgledom, nega kože mora biti na zavidnom nivou. U tinejdžerskom periodu nam se često dešavalo da nakon izlaska zaspimo sa šminkom na licu, međutim, sada ovakav izlet sebi ne smemo dopustiti.

 Možda ćete primetiti tamnije krugove oko očiju, jedva vidljive bore oko usana ili shvatiti da vam koža nije tako elastična kao pre. Nema razloga za uzbunu, ovi “simptomi” u tridesetima jesu pokazatelji da je vreme da se ozbiljnije posvetite vašoj koži i unesete određene promene u vašu dnevnu rutinu.

Značaj pilinga

Kako starimo, naše ćelije odumiru sporije, što znači da se akumuliraju na površini koži i čine da ona izgeda suvo. Iz tog razloga, redovnim pilingom rešićemo se svih nepotrebnih ostataka stare kože i samim tim očistiti začepljene pore. Na taj način koža će izgledati blistavije i čistije. Pored toga, piling ima i opuštajuće dejstvo, jer se koža lica i tela masira laganim kružnim pokretima. Priredite vašoj koži jednom nedeljno ovu vrstu čišćenja i veoma brzo ćete uočiti pozitivne promene na koži lica i tela. Ukoliko niste sigurni u pravilno izvođenje ove metode ili jednostavno nemate dovoljno da se posvetite ovom nezaobilaznom koraku nege kože, onda se obratite stručnim licima u salonim lepote.

Stimulišite proizvodnju kolagena

Kolagen je najzastupljeniji protein u našem telu, nalazi se u mišićima, kostima, tetivama, a čini 75-80%  dermisa. Osnovna funkcija mu je pružanje čvrstine i elastičnosti kože, što umanjuje znake starenja i kožu održava blistavom i svežom. Nakon što zakoračimo u drugu polovinu dvadesetih godina, počinjemo da gubimo 1% kolagena godišnje, stoga je neophodno stimulisati njegovu proizvodnju. Kao veoma efikasan pokazao se prirodan i neinvazivan prp tretman – metoda podmlađivanja krvnom plazmom. Ona pomaže stvaranju novog kolagena i obnavlja oštećenu kožu, pa samim tim umanjuje znake starenja.

Obratite pažnju na ishranu

Svesni smo da se način život odražava na naše celokupno funkcionsanje, ali i na izgled našeg tela i kvalitet kože. Redovno vežbanje i balansirana ishrana na neki način predstavljaju vid nege kože, jer se zdrave ili nezdrave navike neminovno ocrtavaju na našem telu i koži. Postoje određene namirnice koje će stimulisati proizvodnju kolagena i kožu učiniti blistavijom, stoga ih je potrebni redovno konzumirati. Kivi, narandže i brokoli su bogati vitaminom C, koji je zadužen za ubrzavanje stvaranja kolagena. Riba i belance jesu najbolji izvori kompletnih proteina koji su presudni za zdravu i bilistavu kožu.

Ne zaboravite na zaštitu od sunca

Krema sa zaštitnim faktorom nije rezervisana samo za plažu ili period leta. UV zračenje može biti visoko i u zimskom periodu, tako da ne bi trebalo da se osvrćete na godišnje doba i trenutnu temperaturu.  Neka SPF krema postane obavezni deo vaše dnevne rutine bez koje nećete izlaziti napolje. Time ćete sprečiti  nastanak bora i fleka na koži lica i umanjiti štetan uticaj koji UV zraci imaju na čovekovu kožu. Ova krema se nanosi na samom kraju dnevne rutine, nakon umivanja, nanošenja tonera i dnevne kreme koju koristite za lice.

Uložite u dobru kremu za oči

Ubrzani tempo života i godine ostavljaju traga na naše lice, pa se vremenom jave tamni kolutovi oko očiju i sitne bore. Budući da je koža oko očiju izuzetno osetljiva i tanka i da proizvodi manje kolagena, promene u tom predelu bivaju i najvidljivije. Iz tog razloga bi trebalo da investirate u kvalitetnu kremu za oči i uvedete je u svoj svakodnevni ritual nege kože lica. Ona će pomoći da koža oko očiju bude hidrirana i umanjiće vidljivost i nadutost podočnjaka, kao i prisustvo sitnih bora. Nanosi se u izuzetno tankom sloju, blagim tapkanjem kože ispod očiju.

 

Najmanje što možemo da učinimo za našu kožu jeste da se svakodnevno brinemo o njoj koristeći kvalitetne preparate i uspešne tretmane. Na taj način ćemo biti zadovoljni sopstvenim izgledom i načinom na koji starimo, a koža će nam biti i više nego zahvalna.

Saradnik na blogu – Autor teksta (Nega kože u tridesetima):  Velibor Živkov

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?