5 Saveta za Negu Kože Tokom Leta

5 Saveta za Negu Kože Tokom Leta

Kada je u pitanju naša koža, leto je godišnje doba u toku kojeg se sukobljavaju naročiti zahtevi u vezi sa njenim izgledom i intenzivirane opasnosti po njeno zdravlje. Ovo je period godine kada oskudnija garderoba i situacije neprestano izlažu našu kožu spoljnim uticajima, koji pri tome predstavljaju veću pretnju za nju no što je to inače slučaj. Iz tog razloga u toku leta koži posvećujemo naročitu pažnju i vrlo je važno biti svestan načina na koje vremenski uslovi mogu na nju uticati, ne bi li se neželjene posledice predupredile, a mi neometano uživali u blagodetima ovog godišnjeg doba.

Hidriranje spolja i iznutra

5 Saveta za Negu Kože Tokom Leta

Prvo i osnovno pravilo održavanja lepote i zdravlja u toku vrelih letnjih dana je hidriranje. Hidriranje kože, istina, podrazumeva odgovarajuće preparate za negu i održavanje vlažnosti kože, ali polazi pre svega od povećanog unosa tečnosti. Ne bi li koža ostala hidrirana potrebno je uneti 6 do 8 čaša vode u toku dana, kojoj možete dodati malo limuna ne biste li dodatno doprineli smanjenju bora, akni i bubuljica. Kada je reč o preparatima, pri izboru pođite od ustanovljenog tipa vaše kože. Leti je potrebno dozvoliti koži da diše, te se iz izbora isključuju teške kreme. Osobama sa normalnim tipom kože će odgovarati uglavnom svaka hidratantna krema sa zaštitnim faktorom, dok se osobama sa masnom kožom preporučuju gelasti preparati. Odlična ideja za dodatno hidriranje kože je i maska za lice, koja se nanosi nakon umivanja i ima za cilj umirivanje i rehidraciju.

 

 

Zaštita od sunca

 

Letnji period podrazumeva veću izloženost kože suncu i UV zracima. Samim time bi vaš letnji neseser morao sadržati i adekvatan preparat za zaštitu od sunca. Iako mnogi nanošenje ovih preparata vezuju isključivo za odlazak na plažu, važno je naglasiti da i sama šetnja gradom može dovesti do neželjenih reakcija kože na intenzivno izlaganje suncu. Najbolje bi bilo da u toku leta uvrstite nanošenje sredstva sa odgovarajućim zaštitnim faktorom u svoju jutarnju rutinu. Kada je sunčanje u pitanju, najrizičniji su oni delovi kože na kojima imamo mladeže. Intenzivno izlaganje mladeža suncu je svakako preporučljivo izbegavati, a iz ovih i brojnih drugih razloga važno je odlaziti na redovan pregled mladeža jednom godišnje, ukoliko se u međuvremenu ne ukaže potreba za vanrednom posetom dermatologu.

 

Čišćenje kože

5 Saveta za Negu Kože Tokom Leta

Kombinacija visokih temperatura i vlage leti neretko dovodi do pojačanog lučenja sebuma. Ukoliko ovim okolnostima pridodamo šminku i zatvaranje pora puderom, izbijanje akni može postati značajan problem. U svrhu predupređivanja ovakvih problema sa kožom, važno je voditi računa o higijeni i čistiti kožu određenim izborom preparata. Imajte, međutim, na umu da sapuni i tonici namenjeni čišćenju kože mogu povećati osetljivost kože na sunce. Stoga je rešenje da rutinu čišćenja kože ovim preparatima ostavite za veče, a u toku dana da je negujete hidratantnom kremom sa zaštitnim faktorom. Odlična zamena za puder može biti hidratantna krema u boji, koja prikriva mane, a ostavlja lakši osećaj na licu.

 

Rashlađivanje kože

U toku leta čeznemo za rashlađivanjem, a činjenica je da pored dobrog osećaja ono i pozitivno utiče na našu kožu. U toku letnjih meseci izbegavajte parna kupatila i tuširanje vrelom vodom, ne biste li izbegli dodatni rizik od dehidratacije kože. Tuširanje hladnom ili prohladnom vodom sprečava eventualno začepljenje pora i samim time smanjuje šansu da dođe do izbijanja akni. Povremeno nanošenje spreja za orošavanje je još jedna dobra ideja za održavanje svežine kože. Ovaj sprej možete i sami napraviti, kombinujući na primer sok od krastavca i ružinu vodicu.

Zaštita kože od insekata

5 Saveta za Negu Kože Tokom Leta

Ujedi insekata predstavljaju jedan od neprijatnijih problema koje donose topli i vlažni vremenski uslovi. Pod time podrazumevamo one koji prave estetski problem i osećaj svraba, kao i one koji mogu izazvati bol ili dodatne zdravstvene probleme. Zbog toga je važno da u toku letnjih meseci uza sebe imamo repelent, koji bi trebalo da bude na prirodnoj bazi, ali i kremu koju možemo naneti nakon eventualnog ujeda insekta ne bismo li umanjili osećaj svraba i smanjili šansu da mahinalnim češanjem naštetimo našoj koži.

 

Sasvim je prirodno da svi vremenski uslovi zahtevaju od nas da im se prilagodimo adekvatnom negom svoga tela i stilom života, ne bismo li očuvali svoje zdravlje i doprineli dobrom izgledu koji nam takođe veoma znači. Bez obzira na neke eventualne neugodnosti koje topli meseci mogu sobom doneti, leto je godišnje doba kojem se gotovo svi radujemo. Stoga budimo odgovorni prema sebi i svojoj koži i zasigurno ćemo i ovog leta uživati u brojnim lepotama toplih meseci i stvoriti neke sjajne uspomene.

Autor teksta (5 Saveta za Negu Kože Tokom Leta):  Velibor Živkov
Fotografije via Google

Kako se moderno obući u pastelnim tonovima ovog proleća – pogledaj ovde

5 Comments

  • bambolai
   Author
   May 16, 2021 / 11:42 am

   Izuzetno mi je drago to cuti <3

  • bambolai
   Author
   May 16, 2021 / 11:46 am

   Thanks a lot, it’s definitely true 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?