Savršena organizacija rada od kuće

Rad od kuće deluje kao najbolji mogući model rada, naročito za sve one koji ne žele da gube vreme u prevozu do posla i sa posla, kao i za one koji nisu ljubitelji rada u prostoriji sa mnogo drugih ljudi. Međutim, rad od kuće i dalje je rad, a samo zato što ne radite iz kancelarije ne znači da ne radite uopšte. Ljudi koji rade od kuće takođe imaju svoje radne zadatke i obaveze koje moraju da ispune u toku radnog dana ili nedelje, i zbog toga je neophodno da budu dobro organizovani i svesni toga šta sve moraju da postignu u toku dana. Ako je i vama potrebno da uspostavite organizaciju života i rada, evo nekoliko saveta koji bi mogli da vam pomognu da uradite sve što želite, i to brže nego što ste se nadali!

Pronađite pravi posao

Da biste imali mogućnost da radite od kuće, treba vam posao koji vam to dozvoljava, kao i kompanija koja nudi tu opciju. Ne mogu svi da rade od kuće, i ma koliko svi naši poslovi delovali fleksibilno, ipak ne možemo očekivati da pojedine profesije – pekari, prodavci, kuvari, vozači gradskog prevoza, itd. – rade od kuće. Stoga, ako vam je ovo cilj, počnite od nečeg jednostavnog kao što je pronalazak posla u jednom od sektora koji vas najviše zanima, bilo da je to moda, IT industrija, profesorski rad ili nešto četvrto. Na taj način ćete moći da dobijete slobodu da ostanete kod kuće i da provedete svoj radni dan u udobnosti svog doma. Ipak, imajte na umu da pojedine kompanije dozvoljavaju samo delimičan rad od kuće, odnosno takozvani hibridni model rada u kom jedan deo nedelje provodite u kancelariji, a drugi deo radeći od kuće. Pre no što odaberete pravi posao, ispitajte sve ove mogućnosti i budite obazrivi kada budete donosili odluku!

Organizujte radni prostor

Mada mnogi od nas smatraju da mogu da obavljaju svoje radne zadatke u bilo kom delu svog životnog prostora, od trpezarijskog stola i radne površine u kuhinji do stola u dnevnoj sobi i kreveta u spavaćoj, ovo je daleko od istine. Štaviše, mnogi od ovih prostora zapravo nisu adekvatni za rad i neće vam odgovarati ako u njima želite da provedete sedam, osam ili devet sati svakoga dana. Zbog toga je ključno da pronađete prostor koji će biti adekvatno organizovan i posvećen samo vašem poslu i ničemu drugom. Ukoliko imate mogućnost, pretvorite sobu koju inače ne koristite u radnu sobu ili posvetite jedan ćošak dnevne ili spavaće sobe radnom stolu i drugim elementima kućne kancelarije. Na primer, trebaće vam i korisna piši briši tabla koja će vam pomoći da ostanete organizovani i disciplinovani, ali i prostrani radni sto i ergonomska stolica jer će vam uz ove komade nameštaja biti lakše da radite i ostvarite svoje ciljeve i zadatke.

Budite profesionalni

Kao što smo već napomenuli, samo zato što ne odlazite na posao svakoga dana i ne provodite svoje radno vreme u kancelariji ne znači da ne treba da ozbiljno shvatite svoje obaveze i odgovornosti koje su na vama. Iako radite od kuće, morate da ostanete profesionalni, motivisani, disciplinovani i organizovani jer je to jedini način da se osećate inspirisano za rad i dovoljno produktivno da postignete sve na vreme. Jedan od najboljih načina da to uradite jeste da se oblačite profesionalno i udobno – ne morate da nosite kostime, suknje, bluze ili odela, ali odlučite se za casual odeću u kojoj ćete se osećati dobro, a opet imati svest o tome da ste na poslu. Ovo je naročito važno za ljude koji održavaju poslovne sastanke preko interneta jer oni moraju da izgledaju profesionalno, ali ipak mogu da se obuku udobno i u skladu sa modnim odabirima koji im najviše odgovaraju.

Prihvatite ovo rešenje kao stalno (makar za sada)

Prednosti rada od kuće mnogobrojne su i idu od činjenice da možete da organizujete svoj radni dan onako kako vi želite, a ne kako vas vaš poslodavac natera, do toga da ćete pomoći planeti Zemlji tako što ćete smanjiti potrošnju goriva jer nećete morati da idete do posla svakoga dana. Takođe, i vaša kompanija će vrlo brzo shvatiti da je ovo rešenje bolje, naročito na finansijskom i logističkom smislu jer će tako smanjiti novac potreban za putne troškove i održavanje kancelarija. Zbog toga ne bi bilo loše da prihvatite ovo rešenje kao manje-više trajno, makar za sada, i da se potpuno okrenete ovoj ideji kao novoj organizaciji posla koja će obeležiti naredne godine i decenije. 

Ako se posvetite radu od kuće, počećete da primećujete njegove prednosti još više i beležićete rezultate koje nikada ranije niste imali. Upravo to je ishod koji svi priželjkujemo, te počnite da organizujete svoj radni prostor kod kuće već danas!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?