Pronalazak posla u modnoj industriji

Pronalazak posla u modnoj industriji

Pronalazak posla u modnoj industriji

Modna industrija predstavlja izuzetno privlačno i uzbudljivo tle za mnoge kreativce, koje ujedno odlikuje ambicioznost i želja za izazovima. Pronaći svoje mesto u modnoj industriji je, međutim, izazov sam po sebi i uglavnom vlada mišljenje o nedostižnosti ove dimenzije kada je razvoj karijere u pitanju. Neretko obavijena svojevrsnim velom prestiža, modna industrija zaista predstavlja polje na kojem je uspeh neizvestan, čini se upravo zbog velikog intresovanja za nju, odnosno njene popularnosti kako među onima koji uživaju u njenim plodovima, tako i među onima koji žele da razviju karijeru u njenim okvirima. Ukoliko je modni izraz vaša pasija i želite da budete deo ovog sveta, znajte da savremeno doba ipak doprinosi širenju mogućnosti za različite vrste angažmana u ovoj sferi. Zbog toga ćemo se baviti pitanjem na koje sve načine danas možemo zakoračiti u svet modne industrije i otpočeti profesionalno bavljenje modom.

Bavljenje modnim dizajnom

Mladi modni dizajneri u Srbiji nesumnjivo imaju pred sobom trnovit put do ostvarivanja barem dela svojih ambicija. Činjenica je da prilikom otpočinjanja karijere u svetu modnog dizajna vi nećete zapravo ući u koštac sa komercijalnim brendovima, iz prostog razloga što modni dizajner i njegovi originalni radovi ne targetiraju istu grupu kao proizvođači odeće namenjene širokoj potrošnji. Ovde zapravo govorimo o jednoj niši ali uslovno rečeno različitim tržištima, tačnije kao dizajner vi nudite originalne pojedinačne komade, pri tome tražeći publiku koja prepoznaje vrednost rada dizajnera. Iako neizvesno u smislu primanja s početka, ovakvo samostalno bavljenje modnim dizajnom može imati veliku perspektivu. Na ovu pretpostavku naročito utiče prepoznavanje osvešćivanja mladih generacija u pogledu vrednosti modnog izraza.

Menadžer socijalnih medija

Pronalazak posla u modnoj industriji

Budući da su društvene mreže postale značajan deo naše svakodnevice, brendovi su prirodno prepoznali prostor ovih medija kao prostor za oglašavanje, te je jasno da se pokazala potreba za otvaranjem pozicija za osobe koje će se baviti plasiranjem sadržaja ovim putem. Ovo je sjajan način da se uključite u modnu industriju i upotrebite svoje interesovanje za aktuelne modne trendove. Interesujući se za ovu poziciju, pregledajte ponude za posao u Beogradu, Novom Sadu i uopšte većim gradovima naše zemlje, koji pružaju više šansi za zaposlenje i za koje se vezuje veći broj aktuelnih oglasa, neovisno o vašoj lokaciji, jer mnogi poslodavci uzimaju u obzir zapošljavanje kandidata za ovaj posao sa benefitom rada od kuće, budući da je vezan za rad preko interneta. Uz poznavanje modnih trendova, za ovaj posao je naravno potrebno i znanje iz oblasti društvenih mreža, kao i umeće kreativnog pisanja, odnosno bogat vokabular.

Karijera ličnog kupca

Angažovanje ličnog kupca nije nov koncept, ali u poslednje vreme postaje sve popularnija ideja. U osnovi, rad ličnog kupca se zasniva na upotrebi znanja iz oblasti mode i interesovanja za aktuelne modne trendove i podrazumeva prilagođavanje ovih aktuelnosti stilu klijenta. Ovo je vrlo interesantan i kreativan posao, za koji uglavnom pružaju šansu poznati i uticajni pojedinci, a zahtev je da modne izbore prilagođavate kako trenutnim modnim trendovima, tako i prilikama. Istovremeno, potrebno je pronaći balans između prikladnosti i isticanja modnim rešenjima, pa zbog toga ovaj posao zahteva mnogo promišljanja, dinamičan je i uzbudljiv.

Prognostičar trendova

Pronalazak posla u modnoj industriji

coupon snake – find it here

Posao koji može podrazumevati angažman u okviru veće kompanije, ali ga možete obavljati i kao nezavisni konsultant jeste posao prognostičara trendova. U osnovi je za razvoj karijere u ovom smeru potrebno izuzetno poznavanje modnih trendova i aktuelnosti, kao i dobra intuicija i promišljanje u vezi sa time šta će biti uspešno na modnoj sceni budućnosti, pre no što se komadi i kombinacije pojave u ponudi brendova. Modne kuće poslednjih godina sve više nalaze da je za njihovo poslovanje veoma korisno zapošljavanje timova koji će se baviti procenjivanjem budućih trendova, tako da ova karijera ima dobru perspektivu za napredak. Kao prognostičar trendova, možete iskoristiti i kombinovati mnoga znanja i iskustva, ljubav prema modi, kao i ljubav prema umetnosti i kulturi.

Stručnjak za održivost

Budući da se poslednjih godina sve snažnije razvija svest o potrebi za održivim rešenjima u okviru modne industrije, a pre svega kada su proizvodni procesi u pitanju, te i poštovaoci mode uzimaju u obzir ovaj faktor pri ocenjivanju brendova, ukazuje se potreba za zapošljavanjem stručnjaka iz ove oblasti. Stručnjak za održivost će doprinositi konkurentnosti brenda na tržištu time što će se fokusirati na unapređivanje proizvodnih procesa koji će biti bezbedni i obrazovani u cilju zaštite prirodnih izvora. Naročito ukoliko ste profesionalac iz oblasti ekologije, ali i ukoliko samo prepoznajete važnost zaštite životne sredine, a pri tome gajite sklonost ka modi i želite da budete deo modne industrije, ovo je sjajan posao za vas i njime ćete moći da doprinesete budućnosti mode na jedan vrlo koristan način.

Ukoliko vas privlači rad u okvirima modne industrije, imajte na umu da ona širenjem svog uticaja i različitih načina delovanja, istovremeno širi i svoje potrebe za stručnjacima iz različitih domena. Čak i ukoliko vaša struka nije usko vezana za modu, možete pronaći svoje mesto u ovom svetu i upornošću i posvećenošću napredovati i razviti sjajnu karijeru.

Autor teksta: Velibor Živkov
Fotografije via Pinterest

2 Comments

  1. January 20, 2022 / 1:32 pm

    Mislim da će jedno od novih poslova u modnoj industriji biti stručnjak ili savjetnik za održivu modu. Čula sam dosta da se priča o tome, mislim da će firme sve više praviti zaokret prema održivoj i ekološkoj modi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?