Saveti za pokretanje modnog biznisa

 

Zaljubljeni ste u modu otkako znate za sebe, pomno pratite trendove i najnovija dizajnerska rešenja, a prijatelji obožavaju vaš stil i večita ste im inspiracija kada su u pitanju modne kreacije. Samostalno pravite odeću za vas i vaše najbliže prijatelje, a duži period razmišljate da pokrenete sopstveni modni brend. Iako će vam se celokupan proces isprva činiti komplikovanim i delom rizičnim, ukoliko imate dobru ideju, sve prepreke se mogu lako savladati. Naravno, uz mnogo pripreme, prikupljanja informacija i istraživačkog rada.

U narednim pasusima pročitajte korisne smernice koje će vam pomoći da započnete željeno putovanje i postanete preduzetnik u svetu mode.

Originalna ideja i ciljna grupa

Kao što smo već napomenuli, ukoliko imate dobru ideju, smatrajte da ste time uradili pola posla. Kreativnost i inovativnost su osobine koje se najviše cene kada je u pitanju poslovanje u svetu mode, jer ćete se na taj način izdvojiti iz mase drugih brendova i postati zapaženi. Početnu ideju je dalje potrebno oblikovati i proširiti, izdvojiti sve pozitivne stvari proizvoda, odnosno benefite koje će vaši potencijalni klijenti imati kupovinom određenog proizvoda. Kada razmišljate o razvijanju određenog brenda, neizostavno je razmišljati o trenutnom tržištu i ciljnoj grupi. Da li ćete kreirati odeću za decu ili će to biti proizvodi fokusirani na sportiste? Šta je potrebno sportisti kako bi poboljšao performanse? Moraćete sebi postavljati konkretna pitanja kako biste došli do idealnog proizvoda vaših krajnjih korisnika.

Opremanje i organizacija prostora

 

 

Ono o čemu morate razmišljati kada se upuštate u pokretanje bilo koje vrste biznisa jeste lokacija, odnosno mesto rada. Možda će vam za početak biti neophodna samo šivaća mašina koju ćete smestiti u vašu dnevnu sobu, a možda ćete se odlučiti da iznajmite mali studio u centru grada – ovaj segment takođe morate uvrstiti vaš plan. Potrebno je i doneti odluku o načinu prodaje, odnosno da li će se ona odvijati isključivo onlajn ili će vaš studio biti otvoren i za posetioce. Bez obzira na izbor, prostor mora biti opremljen svih neophodnim detaljima za nesmetan rad i stvaranje kreacija. Pored potrebnih mašina i dodataka za kreiranje modnih predmeta, ne smete zaboraviti na klasičan kancelarijski materijal koji će vam pomoći da lakše organizujete administrativni deo posla. Pogotovo što ćete na samom početku dok biznis ne poraste, verovatno biti i u ulozi računovođe.

Izrada biznis plana

Ovaj segment je neizostavan deo pokretanja svakog biznisa i jednako je važan kao i originalna ideja. Jer, ukoliko ne znate kako da je sprovedete u delo i unovčite, onda dolazite do rizika da vaše poslovanje ima manje prihoda nego ulaganja, te da nije isplativo. Neminovno je da vam je na samom startu potreban početni kapital, koga ćete onda kreiranjem biznis plana, usmeriti na pravi način. Napravite spisak troškova kao što su cene materijala, sama izrada, a potom i distribucija. U početku ćete se verovatno fokusirati na jednu liniju proizvoda da biste vremenom širili ponudu i na taj način stizali do većeg broja potencijalnih korisnika. Uzmite u obzir i nadoknadu za ostale učesnike i saradnike u procesu pravljenja proizvoda, kao i rezervni novac za nepredviđene troškove.

Brending i marketinška strategija

Kada ste uobličili vaš proizvod i došli do savršenog dizajna, potrebno ga je upakovati i pripremiti za javnost. Ovo uglavnom podrazumeva ime brenda, logo, a ponekada i slogan. Ukoliko niste prisutni na društvenim mrežama i nemate sajt, gotovo da ste nevidljivi i u tom slučaju ne možete očekivati bilo kakve rezultate. Zato se danas dobar deo budžeta izdvaja na prezentaciju proizvoda na internetu, odnosno kreiranje sajtova i onlajn prodavnica, kao i izrada profila na društvenim mrežama i njihovo upravljanje. Ne smemo zaboraviti da je priča ta koja prodaje proizvod i da bez nje nećemo postići očekivane rezultate, ma koliko zadovoljavali kvalitet i imali originalnu ideju.

Pokretanje sopstvenog modnog brenda je sjajan način da iskoristite kreativnost koju posedujete i da se konačno odvažite i postanete deo preduzetničkog sveta. Prateći korisne savete i iskustva starijih kolega, ne sumnjamo da ćete pronaći put do ostvarenja svojih snova i kreirati uspešan modni biznis.

Saradnik na blogu: Velibor Živkov

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?